Mala kreativna radionica

 

 

Božićna pšenica - ježić

Autor: Milena D.

Božićna pšenica se pravi uoči Božića i simbol je plodnosti. Veruje se da što gušće izraste biće plodnija godina.

Potrebno:

piljevina
zemlja
najlon čarapa-dokolenica, može i nazuvica
pšenica
špenadle
konac
makaze
tanjirić

Priprema:

Uzmite malo piljevine i stavite u najlon čarapu. Nek piljevina bude nakvašena da bi ste lakše mogli modelovati. Napravite oblik i veličinu ježa koji vam odgovara. Kada ste napravili vašeg ježića od piljevine sa gornje strane gde treba da budu bodlje stavite sloj nakvašene zemlje i to prilepite na piljevinu. Sloj zemlje će vam čuvati vlagu i pšenica će brže proklijatii. Preko zemlje stavite pšenicu koju ćete prilepiti za vlažnu zemlju. Neka vam i pšenica bude nakvašena.Kada ste ceo postupak završili vezujete čarapu koncem sa one strane gde treba da vam bude repić. Ostavite malo čarape da glumi repić ostalo isecite. Ukoliko koristite najlon čarapu nazuvicu onda ćete vezivati sa donje strane pa će vam vezana čarapa glumiti nožice.

Ostalo vam je samo da stavite špenadle kao okice i njuškicu.

Ono što je bitno kod ovog procesa jeste da vaš ježić treba da bude na toplom, svetlom mestu i da ga često orošavate - (prskate) dok ne proklija. Prekrijte ga vlažnom salvetom ili krpicom da bi brže nabubrio a samim tim i brže proklijao. Često kvasite salvetu ili krpicu. Neka vam voda bude sobne temperature.

Posle par dana će ježić krenuti da dobija bodlje.

Uživajte u vašem radu i u ježiću kojeg sami napravite.

Možete napraviti i božićnu pšenicu nekog drugog oblika onako kako vi želite, postupak je isti.

Pogledajte kako smo mi napravili Božićka!

 

 

Ovo je radionica gde se otkriva i pospešuje vaša kreativnost, zato u akciju!

Vaše radove nam možete slati zvrk@zvrk.rs, a mi ćemo ih objaviti na sajtu !