Mala kreativna radionica

 

Irvas za jelku

Autor: Jelica Milutinović

 

Potrebno:

Svetlo braon beolin
Tamno braon beolin
Beli beolin
Crveni beolin
Zeleni beolin
iglica ili čačkalica
providan lak za nokte

Priprema:

Prvo što treba uraditi jeste postaviti platno ili neki prekrivač preko vašeg mesta za rad!

Odlučite koliki će vam Irvas biti i kako će izgledati

Ono što je potrebno znati vezano za beolin jeste da ga morate držati u ruci neko vreme, da bi se zagrejao. Zatim je potrebno oblikovati ga po želji.

Korak 1:
                                                               
Uzeti svetlo braon beolin, dobro ga izgnječiti i oblikovati kao irvasa. Najbolje ćete to izvesti ako svaki deo oblikujete posebno kao na slici. Glavu, trup, prednje i zadnje noge i uši. Delovi bi trebalo da budu srazmerni sa njegovom veličinom.

Korak 2:

Formirajte noge, gornje delove malo spljoštite da bi vam kasnije bilo lakše da ih spojite sa trupom. Kada spajate delove možete se pomagati običnom čačkalicom kako bi vam se što manje poznavali spojevi. Samo stavite čačkalicu na spojeni deo i okrećete je kao oklagiju. Tako će neravnine biti najmanje primećene. Čačkalicom takođe možete napraviti izrez na glavi koji će u stvari biti irvasova usta.

Korak 3:

Zatim od tamno braon beolina napravite 4 kopite.  Napravite 4 kuglice koje samo prilepite uz donji deo nogu a kada se zalepe malo ih samo doterate da poprime oblik pravih kopita. Donji deo kopita treba da bude ravan kako ne bi padao, ako poželite da stoji na nogama.

Korak 4:

Od istog beolina za kopite možete da napravite i rogove. U mom primerku irvas ima grivu na glavi više kao ukras. Rogove napravite tako što prvo izvajate jednog većeg "crva" i 6 manjih za svaki rog. Većeg crva položite i malo istanjite. 3 manja prilepite sa jedne, a druga 3 sa druge strane roga. I njih malo istanjite kako bi što vernije prikazali rogove. To važi i za drugi rog. Zatim rogove prilepite irvasu na vrh glave.

Korak 5:

Od crvenog beolina napravite sedlo. Samo istanjite beolin u pravougaonik vodeći računa da ivice ipak budu malo zaobljene. Možete napraviti i jednu malu traku i prilepiti sa donje strane trupa za sedlo da ne bi spadalo. Da vam sedlo ne bude jednobojno, možete ga obložiti sa malo zelenog beolina. Samo napravite "crva" i prilepite uz ivicu sedla. Te boje će najviše podsećati na deda mrazovog irvasa.

Korak 6:

Ostalo je samo još da mu napravite oči i nosić. Od belog beolina napravite kuglicu i spljoštite je. Od zelenog beolina napravite još manju kuglicu i nju prilepite kao zenice preko belog beolina. Zatim to stavite irvasu na mesto predviđeno za oči. Napravite jednu malu crvenu kuglicu i stavite irvasu na nosić.

Korak 7:

Sada je vaš irvas spreman za kuvanje ili pečenje.

Vaš irvas je gotov.

Kada se osuši, možete ga prelakirati lakom, a na sedlo i rogove staviti šljokice.

Naš irvas stoji pod jelkom, ali ako poželite da visi na jelci, samo mu končić okačite oko vrata.

 

irvas za jelku