Mala kreativna radionica

 

Napravite kućicu od novina

priredila: Sanja Jović

 

Pomoću novina možete napraviti veliku kućicu u koju možete ući i igrati se ili malu kućicu koja može biti kućica za vaše lutke i razne igračke. Osnovnu, noseću konstrukciju kućice možete prekriti raznim lakšim materijalima kako biste je zatvorili.

Potreban materijal:

- Nekoliko starih dnevnih novina (sa dvostrukim listovima)

- Heftalica

- Selotejp ili lepak

- Olovka

- Makaze

Mala kućica od novina

Za pravljenje velike kućice koristite cele (dvostruke) listove novinskog papira, a za pravljenje male kućice iscepajte svaki dvostruki list papira na 4 jednaka dela.

Noseća konstrukcija:

1. Otvorite dvostruki list papira (ili uzmite iscepanu četvrtinu lista) i dijagonalno ga urolajte - počev od jednog ugla ka suprotnom - naspramnom uz pomoć duže drvene olovke. Izvucite olovku iz rolne, odsecite po 5 cm sa svake strane rolne (slabe krajeve - uši) i zalepite krajeve da se rolna ne bi odmotavala. Napravite 25 takvih rolni koje moraju biti iste dužine.

2. Postavite 3 rolne u jednakostranični trougao i priheftajte međusobno njihove krajeve. Napravite 5 takvih trouglova (pomoću 15 rolni).

3. Postavite 5 trouglova tako da se njihovi donji uglovi dodiruju i tako ih zaheftajte. Dodajte još 4 rolne kako biste međusobno povezali vrhove trouglova i takođe ih međusobno zaheftajte. Uspravite konstrukciju "zidova" i zaheftajte vrh prvog i krajnjeg trougla u nizu još jednom rolnom. (Možete zaheftati međusobno i donje uglove prvog i krajnjeg trougla još jednom rolnom da bi konstrukcija bila stabilnija.)

4. Da biste formirali krov kućice, zaheftajte 5 preostalih rolni u obliku zvezde (krajevi rolne su zaheftani u jednoj tački, a drugi kraj svake rolne je slobodan čime se dobija oblik nalik petokrakoj zvezdi).

5. Priheftajte svaki krak dobijene zvezde za ugaonu tačku na vrhu "zidova". (Ukoliko pravite veliku kućicu, dete može ući unutar konstrukcije i pridržavati vam centar "krova" kako bi se dobila ravna konstrukcija.)

Dodatni saveti:

- Da bi kućica delovala zanimljivije, pre međusobnog spajanja rolni obojite temperama sve rolne u žive boje.

- Kada je konstrukcija gotova, zidove i krov možete napraviti od raznih materijala - većih komada lake tkanine, od velikih listova novinskog papira ili kartonskih stranica od velikih kutija koje ste prethodno prebojili, a zatim i ukrasili. Pustite mašti na volju - od kolaž papira napravite cvetiće, ptičice, mašnice srca, prozorčiće, šta god poželite! Kućicu možete ukrasiti tako da imitira pravu (dodajte dimnjak, nacrtajte prozore, vrata i sl.), možete napraviti "podvodnu" kućicu ofarbanu u plavo na kojoj ćete iscrtati ribice, školjke, morske zvezde... Možete napraviti i "zaljubljenu" kućicu ukrašenu srcima, "slatku" kućicu ukrašenu bombonama i omotima od slatkiša, "novogodišnju" kućicu pod snegom ukrašenu vatom, veštačkim snegom, lampionima, ukrasima za jelku i lentama, zatim "svemirsku" kućicu sa zidovima od staniola, "providnu" kućicu sa zidovima od providne celofan-folije... Važno je da vaša kućica deluje veselo i da vam se dopada!

- Materijale možete i kombinovati - zidove napraviti od obojenog kartona, a "prozor" na njemu proseći i sa unutrašnje strane nalepiti celofan-foliju koja imitira staklo i sl. "Vrata" mogu biti i od resa (koje ćete napraviti od nekoliko komada dužeg konca koji odgovara visini ulaza u kućicu na koje ćete nanizati razne oblike testenine koju ste prethodno obojili, a zatim jedan kraj svake niske pričvrstite na vrh ulaza da slobodno pada).

Pustite mašti na volju i igrajte se!!!