Mala kreativna radionica

 

Viseći semafor za jelku

napisala: Milena D.
fotografije: Ilija Dimitrijević

 

Potrebno:

Beolin sive boje (plastelin koji možete kuvati, peći)
Crveni beolin
Žuti beolin
Zeleni beolin
Lak za nokte sa šljokicama (ili nešto slično)

 

Priprema:

Ono što je potrebno da znate kod upotrebe beolina je da ga morate držati u rukama neko vreme da bi se on zagrejao i da bi mogao da bude savitljiv, kako biste ga mogli željeno oblikovati.

Odlučiti koliko veliki semafor želite da bude.

Korak 1.

Uzmite malo veće parče sivog beolina i krenite da ga gnjavite. Napravite pravougaonik. Potrebno je da prednji deo bude malo udubljen, jer ćete u njega staviti svetla. Vodite računa da prilikom pravljenja okvira (pravougaonika) imate zaobljen vrh, jer ćete u njemu kasnije probušiti rupu. Kroz rupu ćete provući končić ili neku tračicu. Sve to zavisi od vaše mašte i želje.

Korak 2.

Uzmite malo crvenog, žutog i zelenog beolina i napravite loptice. Potrudite se da budu što proporcionalnije (iste veličine i ne prevelike ili previše male u odnosu na okvir). Kada ste ih oformili prilepite ih na okvir vašeg semafora.

Korak 3.

Jedina stvar koju treba da uradite pre kuvanja ili pečenja jeste da probušite rupu. Možete to uraditi iglicom, donjim delom šestara, veoma zarezanom olovkom...

Korak 4.

Napravili ste vaš semafor i vreme je da ga stavite na stvrdnjavanje. Potrebno je da ga skuvate ili pečete. Ukoliko imate do 5 ukrasa, možete ih kuvati, a preko toga peći. U hladnu vodu staviti vaše ukrase i čekati da voda provri. Kada provri ostavite ga na ringli *1 i po min*. a zatim prospite vodu. Obavezno vaše skuvane ukrase stavite pod mlaz hladne vode, a onda ih izvucite i sačekajte da se osuše. Ukoliko ih pečete, stavite ih u hladnu rernu, uključite je na 1300 i pecite *10 min*. Isključite rernu i ostavite ukras da se ohladi. Dobili ste željeni semafor.

Pošto je semafor novogodišnji ukras može i da sija. Možete ga premazati lakom za nokte sa šljokicama, ili ga premazati nekim drugim gelom takođe sa šljokicama. Naravno, možete ga ostaviti i bez sjaja. Sada je vaš semafor gotov i potrebno je samo da ga okačite na jelku.

*Vodite računa o vremenu kuvanja ili pečenja. Ako ga kuvate manje od minuta, neće se dovoljno stvrdnuti i lakše će se raspasti, a ako ga previše budete izlagali visokoj temperaturi (predugo kuvanje) boje će izbledeti!


Korak 1.

Korak 2.

Korak 3.