Mala kreativna radionica

 

Napravite vetrenjaču

priredila: Sanja Jović

 

Potreban materijal:

 

- Drveni štapić (drška od stare varjače i sl.)

- Duža kartonska tuba od toaletnih ubrusa

- Jedan tanki duži ekserčić

 

 

Rad:

1. Presecite kartonsku tubu po dužini na četiri dela (potražite pomoć nekog starijeg!)

2. Postavite dve isečene četvrtine unakrst (spoljnom stranom tube ka vama), probušite u sredini ekserčićem i lagano pričvrstite na vrh drvenog štapića (ekser nemojte ukucavati do kraja kako bi se "krst" mogao lagano okretati. Ukoliko se teško okreće, proširite rupicu oko ekserčića ili stavite duži ekserčić).

3. Isecite svaki od vrhova "krsta" sa jednog kraja (uvek u istom smeru!) tako da ih zaoblite kao na slici.

4. Ukoliko niste uspeli da napravite vetrenjaču kao na slici koja se okreće pri laganom strujanju vazduha, potražite pomoć u doradi nekog od starijih.

 

Eksperimenti i igre sa vetrenjačom:

1. Izađite ispred svoje zgrade ili u park i obratite pažnju na okretanje vetrenjače na raznim mestima. Jačina vetra nije svuda ista.

2. Odredite u koje doba dana vetar najjače duva, a u koje najslabije.

3. Ukoliko ste prethodno napravili i kompas (uputstva pogledajte ovde), možete odrediti iz kog tačno pravca duva vetar.

4. Kada nema vetra, pokušajte da trčite ili mašete vetrenjačom ili da duvate u nju. Pokušajte da je na taj način zavrtite najjače moguće.

5. Predložite vašim drugovima da i oni naprave svoje vetrenjače, pa se igrajte zajedno. Izaberite najbolju vetrenjaču i pokušajte da doradite ostale ili pomognete drugovima koji su manje spretni.

6. Ako imate lagani brodić od plastike ili umete da ga napravite od vodootpornog kartona, pokušajte da dodate vetrenjaču na njega kao pogon i spustite ga u vodu kada duva lagani vetar (ili duvajte da biste zavrteli vetrenjaču). Eksperimentišite sa veličinom vetrenjače i brzinom kretanja brodića.