Mala kreativna radionica

 

Ukrasna zvezdica za jelku

napisala i priredila: Milena D.
fotografije: Ilija Dimitrijević

 

Potrebno:

Modla za kolače u obliku zvezdice
Beolin bele boje
Crveni beolin
Plavi beolin
Lak za nokte sa šljokicama (ili nešto slično)
Možete koristiti i neke druge boje i kombinacije boja, sve zavisi od vaše kreativnosti

 

Priprema:

Ono što je potrebno da znate kod upotrebe beolina je da ga morate držati u rukama neko vreme da bi se on zagrejao i da bi mogao da bude savitljiv, kako biste ga mogli željeno oblikovati.

Korak 1.

Uzmite komad crvenog beolina i izgnječite ga da bude savitljiv i topao. Zatim uzmite modlu za kolače (prvo pitati mamu) u obliku zvezdice. Rastanjiti beolin, ali ne previše tanko i modlom iseći željeni oblik. Zbog grube ivice koja nastaje pri ovom postupku, morate ivicu zaobliti.

Ukoliko nemate modlu, možete na jačem kartonu nacrtati zvezdicu i iseći je. Posle toga rastanjiti beolin, ali da ne bude previše tanak, staviti ga na vašu iscrtanu zvezdicu, i iseći skalpelom željeni oblik (to mogu uraditi mama i tata). Na kraju zaobliti ivice!

Korak 2.

Uzmite malo plavog beolina i napravite glistu. Debljina gliste mora da prati debljinu zvezdice (ako vam je zvezdica tanja i glista će biti tanja i obratno). Zatim zalepite glistu oko zvezdice. To je njen okvir.

Korak 3.

Pošto nam je ovo srećna zvezdica treba da joj napravimo oči i usta. Uzmite sasvim malo plavog beolina i napravite loptice. Stavite ih na zvezdicu (to su joj oči). Ali da bi joj oči došle do izražaja unutar očiju stavite još manje loptice belog beolina. Još samo usta i zvezdica je gotova. Uzmite malo belog beolina i napravite glistu, a posle je stavite na donji deo zvezdice (to su joj usta).

Korak 4.

Zvezdica je gotova. Samo još treba da joj pri vrhu napravite rupu i da je stavite na kuvanje ili pečenje.

Korak 5.

Kako kuvati?Kako peći?

Korak 6.

Pošto je zvezdica novogodišnji ukras možete je premazati lakom za nokte sa šljokicama, ili nekim drugim gelom takođe sa šljokicama. Od vas zavisi da li ćete je premazati samo sa jedne ili sa obe strane. Naravno, možete je ostaviti i bez sjaja. Sada je vaša zvezdica gotova i potrebno je samo da je okačite na jelku.

Da vaša zvezda ne bude usamljena možete joj napraviti društvo - još zvezdica!

Pogledajte našu kolekciju zvezdica!

 

Kliknite na sliku da biste videli ceo postupak