ROMAN

 

Međunarodni begunac

I deo

Na Brezovcu nije primetio Nevenino stado. Verovatno joj je otac oterao ovce u šumu, a ona je ostala kod kuće. Ako je ne vidi pre podne, srešće se predveče, u školskom dvorištu, gde svi iz njihovog odeljenja treba da dodju. Ivana proslavlja dvanaesti rodjendan. Već drugu godinu, svi zajedno slave rodjendan tako što se okupe u školskom dvorištu. Ukoliko je loše vreme, igraju se u učionici i sali za fizičko i u toku raspusta, jer nastavnik Milun stanuje pored škole i uvek je spreman da svojim učenicima pomogne oko organizovanja takvog druženja.
Ovo je Borivoju jedno od poslednjih druženja sa decom iz odeljenja. Zoran odlazi u grad, jer mu je otac dobio zaposlenje u fabrici nameštaja. Predrag mora u drugu školu, zato što je talenat iz matematike, tako da mu je potreban stručniji nadzor od dosadašnjeg. A i on odlazi iz škole.
-Evo ovde ćemo... Daj sekiru. Ova bukva je naj razgranatija, tako da joj nećemo mnogo nauditi, ako joj okrešemo nekoliko grana.
Svaki put, kada Janko udari sekirom u bukovu granu, začuje se prvo udarac u koru, a zatim, kratak zvuk sekire, koja duboko zaseca drvo. U isto vreme, zatresu se sve grane i lišće na drvetu, u jednomernom taktu, a posle nekoliko uzastopnih udaraca odsečena grana pada preko ostalih, uz šuštanje lišća. Gladne ovce brzim pokretima otkidaju bukovo lišće. Janko i Borivoje sede na obližnjim panjevima i posmatraju ovce. Ptice, koje su se malopre uzbudile zbog udaraca sekire i šuštanja polomljenih grana i lišća, ponovo su se smirile. Tek po koja preleti sa jednog drveta na drugo. Pojedine ovce se odvajaju od, već počupanih, bukovih grana i počinju da traže svežu travu, pored potoka i ovčiju pečurku.
-Što deda i unuk uživaju. – Iza njihovih ledja začu se dubok glas šumara Mihajla. – Toliko ste se zamislili da vuk može da vam odnese pola stada.
-O Mihajlo...
Pomaže Bog... Da li si se umorio?
-Bog ti pomogao. Od ranog jutra sam na nogama. Javili su mi iz direkcije da što češće obilazim šumu. Bojimo se požara. Vidiš i sam kolike su vrućine... A vi hranite ovce bukovim lišćem, zar je dotle došlo?
-Sve se osušilo. Sedi da zapalimo po cigaretu.
-Da znaš da bih mogao i ako je zabranjeno zbog požara, ali mi ćemo da vodimo računa. Šta kažeš Borivoje?
-Vi ste šef u šumi čika Mihajlo.
Šumar odloži pušku dvocevku i kožnu torbu, iz koje viri čekić za obeležavanje i skide kapu. Borivoje jedva uspeva da se suzdrži od glasnog smeha, jer je video da Mihajlo nema ni jednu dlaku kose na glavi. Ali kada je iz gornjeg levog džepa uniforme izvukao maramicu i njome počeo da briše oznojeno čelo i glavu, pri tome vukući pokrete rukom kao da se češlja, Borivoje više nije mogao da se suzdrži od smeha. Janko ga je pogledao, sa namerom da ga upozori i ukori, da se nije lepo smejati šumaru, ali kada je video Borivojeve širom otvorene i svetlucave oči, ispod brkova mu se razvukao osmeh. Tako da su obojica morali da okrenu glavu od Mihajla, pri tome vodeći računa da im se pogledi ne sretnu, jer znaju da bi u tom trenutku počeli da se smeju što bi bilo previše.
-Kada ti dolaze sin i snaja? – Upita Mihajlo Janka, dok uredno pakuje maramicu i vraća je u gornji džep uniforme.
-Moguće je za dan ili dva, a sigurno moraju do dvadeset i petog.
-A spremaš li se ti Borivoje? Što bih ja voleo da obidjem sve te velike gradove u Evropi... Gledam sinoć strani film, u kojem je prikazana podzemna železnica. To je stvarno čudo. Zamisli Janko tako nešto kod nas. Mi ovde sedimo na proplanku, napasamo ovce, a dvadeset metara ispod nas jure vozovi... To je tehnika, a ne kao mi konj, vo i autobus na svakih osam sati do varoši.
-Nismo ti mi za takav život Mihajlo. Ne bi nas prihvatili sa ovakvim navikama.
-Ne bi prihvatili oni nas, ali ne bismo ni mi njih. I ko bi voleo da živi tako brzo. Zamisli da si za manje od pola sata u gradu. Znači da bi danas mogao da odeš deset puta. Ja u varoš idem pet puta u toku godine i to se po nedelju dana pripremam, pre nego što krenem. Najteže mi pada što me Stoja tera da se svaki put okupam... To je strašan život. Samo trčiš, ulaziš, izlaziš, kupaš se, oko tebe svi jure, svi nepoznati, niko dobar dan da ti nazove, nemaš sa kim kafu i rakiju da popiješ, a u kuću te gotovo niko ne poziva... Neka, bolje je ovako, makar morao svaki put da se okupam pre nego što podjem u varoš po namernice ili u šumsku direkciju... Kako bi to bilo da me vidjaju svakoga dana. Oni se i ovako iznenade kada me vide. Uvek sretnem nekog novog radnika. Stalno me pitaju: “Zar vi niste pre nekoliko meseci otišli u penziju?” Ja ovako mogu ceo dan da sedim i pričam, ali moram da idem. Zamolio sam ostale, ali i tebi da kažem, da ako bilo šta primetiš, odmah me obavesti. Uveče sam kod Tome u kafani. Gojković mi reče da je video one mangupe, koji su bili vidjeni prošli put pred požar. Trebalo bi da se svi uključimo u zaštitu šume. Ako je mi ne sačuvamo nema ko. U zdravlje!
-Dovidjenja Mihajlo. – Nasmeja se Janko i poče maramicom da briše čelo, okrenut prema Borivoju, kada je šumar zamakao iza obližnjeg drveta.
-Deda, da je još jednom izvadio maramicu, ja ne bih mogao da zaustavim smeh.
-Verujem ti, ni ja. Znam da to nije lepo, ali je jače od mene. Ponekad mi se čini da on to namerno radi, jer voli šalu... Hajdemo kući, baba nas čeka da ručamo.