ROMAN

 

Međunarodni begunac

I deo

Prvi jutarnji zraci sunca, koji se probijaju kroz granje visokih borova, čine se Janku toplijim od onih u podne. Zato se i pomerio, na panju na kojem sedi, da bi sunce moglo da mu obasja celu površinu ledja. Oseća kako toplota probija kroz vuneni prsluk i košulju i kako postepeno prodire kroz kožu i telo, sve do srca, nakon čega počinje da ga obuzima prijatna jeza.
Sunčevi zraci su uspeli da se izvuku iz borove šume, koja se proteže sa tri strane, oko kuće Svetličića i da postepeno osavijaju ambar, kolibu, šljivik, livadu i da se prostiru sve do obližnjih planina. Čuje se cvrkut ptica i po koje oglašavanje ovaca i goveda, sa susednih brda. Tek po koji cvrčak i zrikavac najavljuju da će i danas biti toplo, kao i prethodnih dana.
U razredjenom i suvom vazduhu oseća se miris bukove vatre, koju je pre pola sata potpalila Vida i priganica, koje je još sinoć zamesila. Biljke su se primirile, čuvaju ono malo vlažnosti i svežine, koja im je ostala posle avgustovske suše. Povremeno može da se oseti i oštar miris koji dopire iz obližnjeg tora za ovce.
-Koliko ti treba da ispržiš priganice? Pogledaj po brdima, svi su već isterali stoku na ispašu.
-Stići ćemo Janko. Uvek stignemo... Ne znam gde sam ostavila kutiju u kojoj je kafa.
-Hajde, pa opet stavi pola kilograma šećera. – Janko pokušava da zavije cigaretu, ali bezuspešno, jer se duvan presušio i postao je trošan.
-A ti si jutros spreman za svadju. E ja nisam. Neću ti učiniti to zadovoljstvo... A evo je. Sigurno si ti ovde stavio kutiju. Juče si izgubio upaljač i naočare, a mene optužuješ.
-Nije tačno. – Neuspelo smotanu cigaretu Janko baci ispred sebe, a kokoške koje su bile oko kolibe, sjatiše se prema raspadnutoj cigareti. – Iš, iš odatle!
-Hoćeš li priganice sa džemom ili sa šećerom?
-Sve jedno mi je. Nisam gladan. Daj da popijem kafu pa da isteram ovce.
-Ne mogu ni ja da jedem. Noćas nisam spavao ni pola sata. Svašta mi je padalo na pamet, čim zatvorim oči.
-Znam, čuo sam te kako si tri puta izlazila iz sobe. I ja sam noćas popušio cigareta više nego vojnik na straži... Pogledaj da nisu cigarete u kolibi, na polici pored šporeta.
Odjednom su ućutali. Janko kopa zemlju, ispred sebe, sa štapom, od koga se ne odvaja od kako je pre tri meseca pao, a Vida uporno traži paklu cigareta, na polici pored šporeta. Sunčevi zraci su postali još topliji. Sada su se pojavili i insekti. -Dobro jutro deda... Zdravo baba.
-Dobro jutro srećo! – U Jankovim očima se više ne nazire malopredjašnja nervoza. – Vidi baba ko se probudio.
-Blago babi! Dodji u kolibu, napolju je još sveže.
-Neka, sačekaću ovde pored dede.
-Mogao si još da spavaš, primetio sam da ti je svetlo do kasno bilo upaljeno. Danas nemamo velikih obaveza.
-Učio sam nemački jezik. – Za svoje godine krupan dvanaestogodišnji dečak, na poslednje izgovorene reči, osetio je kao da mu je neko na ledja natovario ogroman teret, za koji ne zna ni šta je, ni gde treba da ga nosi. Pokušava da sa dedinim štapom izvadi kamenčić, kako bi sa njim gadjao kokošku, koja je krenula prema otvorenim vratima ambara. – Da odem da pustim ovce i jagnjad?
-Neka, deda će. Stići ćemo. Imaju ceo dan da pasu, ako je nešto ostalo posle suše.
-Baba daj da doručkujemo, pa da nas dvojica oteramo ovce na Pojila, da im nasečemo malo bukovih grana.
-Idem ja po sekiru.
Na stolu, ispod kruške, koja se povila prema kući, od jakih vetrova, koji duvaju u kasnu jesen, baba je postavila doručak. Tek ispržene priganice, poslužene u limeni, plavo beli tanjir, svojim mirisom i toplinom ispunjavaju celo dvorište. Tu je i džem od šljiva, sir, kiselo mleko i nekoliko kuvanih jaja.
Dok sa dedom tera ovce prema Pojilima, Borivoje na svakih desetak minuta zastaje i okreće se, kao da očekuje da im se još neko pridruži...