Nauka

Šta su kalorije?



c)
Jedinice mere energije koju nam daje hrana!

Energija koju dobijamo varenjem hrane zapravo je toplota koja nastaje i oslobađa se pri sagorevanju masti, šećera, proteina i drugih materija iz hrane. Ta toplota se meri kalorijama, preciznije gram-kalorijama. Gram-kalorija je količina toplote potrebna da se temperatura 1-og grama vode povisi za 1 stepen Celzijusa. Broj kalorija određene namirnice predstavlja njenu "energetsku vrednost" i dobija se sabiranjem kalorija koje pojedinačno daju svi njeni sastojci - masti, šećeri, proteini i sl. - na primer, sagorevanjem 1-og grama masti organizam dobija 9 kalorija, a sagorevanjem 1 grama proteina 4 kalorije.

Odraslom čoveku potrebno je oko 3500 kalorija dnevno za normalno funkcionisanje organizma i obavljanje srednje teškog, svakodnevnog posla. Deci je potrebno još više kalorija dnevno, jer ona neprestano rastu. Višak kalorija koje se stvore u organizmu a ne utroše, čuvaju se u telu u vidu zaliha skroba i šećera i one iznose oko 1000 kalorija. Sve neutrošene kalorije iznad ovog broja pretvaraju se u mast i salo i čuvaju se kao dodatne zalihe u telu, zbog čega ljudi koji previše jedu, a ne troše energiju, postaju prekomerno gojazni.



ostala pitanjasledeće pitanje iz prirode