ROMAN

 

Međunarodni begunac

IV deo

Janko sa prozora posmatra kako noge krava tonu u blato, koje je svuda na putu prema štali. Vida je prebacila staru bluzu preko glave i deluje još povijenija u leđima. Od prevelikog i neprestanog rada leđa su počela da joj se krive još u tridesetoj godini života. U početku je osećala bolove, nekoliko je puta odlazila u banju, ali joj to nije mnogo pomoglo.I onda, posle više godina, prestala su da je bole. «Sada nemaju gde. Više ne mogu da se krive. Može samo da se kičma prelomi.» Tako obično prokomentariše Vida, kada je upitaju za zdravlje. Mislila je da će u ovim godinama života uspeti da se odmori, da prepolovi obaveze, ali su se te obaveze pretvorile u naviku. Sada ima više ovaca i krava nego kada je bila duplo mlađa.

-Ulazi u kuću! Hoćeš da se prehladiš?! Neka krava, znaju one same da odu do štale. – Kroz poluotvoren prozor Janko doziva Vidu.
-Evo da položim seno i dolazim odmah... Moram i mleko da procedim.
-Dobro, samo nemoj posle da mi se žališ da si bolesna.
Posle pola sata u sobu ulazi Vida. Skida mokru maramu sa glave i stavlja je preko naslona stolice, pored šporeta. Iza nje ostaju tragovi mokrih čarapa na podu.
-Idi presvuci se. Kako ne osećaš da si skroz mokra?
Vida ga ne čuje, seda na krevet i počinje da masira desnu nogu.

-Što me boli, prokleta da je. A i kako da me ne boli. Od kako sam prohodala stalno sam u pokretu. Čini mi se da stojeći i spavam. Ovo mi je najviše od čuvanja životinje... Kada se samo setim. Pokojna majka mi u torbicu stavi malo sira i hleba i po ceo dan čuvam ovce. – Više za sebe govori Vida. Onda se okrenu prema Janku, koji sedi za kuhinjskim stolom. – Kada bi skuvao kafu, čini mi se da bi me vratila u život.

-Ja da kuvam kafu!? Eto je na ivici šporeta džezva, u njoj već ima vode, a stavio sam i šećer, jer ti u kafu stavljaš šećera kao kada praviš kolače. A tu je i posuda sa kafom, pa kuvaj sama.
-Kada si sve pripremio što je nisi skuvao?

-Ja ne kuvam kafu... Slabo je i pijem... Bole te noge. Lepo te zovem malopre da uđeš u kuću, a ti, ako tog trenutka ne uradiš ono što si naumila, misliš da će sve da propadne.
-Šta mogu kada sam takva. Vidim i ja, ali je to jače od mene.

Ćute i piju kafu. Vreme je ručku, a ni jedno ne pomišlja na jelo. Od kako je Borivoje otišao, pa sve do ovih prvih oktobarskih dana, nisu pojeli ni pet kilograma brašna. Vida ispeče hleb, koji posle po nekoliko dana prebacuju iz kredenca na sto i obrnuto, sve dok ne otvrdne. U toku svakog obroka se sporečkaju, zato što jedno drugom prebacuju da ne jede ništa. A onda ućute i sede za stolom po sat i više.

Najteže im je uveče kada zatvore stoku i kada uđu u praznu kuću. U ovo doba godine retko im ko dolazi u goste, a ako i naiđe, onda je to pre podne. Uveče odgledaju dnevnik, zatim uključe radio i tako sede i ćute. Vida ponekad plete, ali u poslednje vreme sve slabije, jer ne vidi dobro, sa naočarima koje ima, a doktorka Vera tek za deset dana ide u grad, u bolnicu, kada će joj doneti naočare sa većom dioptrijom.

Na spavanje odlaze oko deset sati, a uspeju da zaspe tek pred zoru. Za sve to vreme ćute. Ujutru Vida zna, po punoj pepeljari opušaka, pored Jankovog kreveta, da je bio budan, barem do pola noći. Na svakom koraku u kući, oko kuće ili štale, na livadi, Janko i Vida nailaze na stvari ili neke detalje koje pripadaju Borivoju. Svaki put, kada pomeri njegove knjige ili neko drvo prislonjeno na štalu, sa kojim se on igrao, Vida zaplače. Uzme to drvo, okreće ga i zagleda, a ona ga pola sata i više nosi po dvorištu i oko kuće, da bi ga na kraju vratila na ono mesto na kojem ga je Borivoje ostavio.

I kada im neko dođe u posetu, stalna tema za razgovor su Borivoje i njegova pisma. Doktorka Vera dolazi jednom nedeljno, zajedno sa nastavnikom Milunom. Kritikuje Janka i Vidu što nedovoljno jedu što ne koriste vitamine, koje im je prepisala. A njih dvoje kao deca, pravdaju se tako što optužuju jedno drugo. Dok doktorka razgovara sa njima, Milun im nacepa drva i nasloži ih pored kuće. Janko se ljuti, a Milun mu kaže da on to radi zbog sebe, da bi imao dobru kondiciju. Na kraju im Janko i Vida čitaju Borivojeva pisma.